Draft Akkoord

Wij, een samenwerking van diverse organisaties betrokken bij het onderwerp seksueel (kinder)misbruik, zijn akkoord dat deze regering meer kan en moet doen als het gaat om het bescherming van kinderen tegen dit soort misbruik,  wat momenteel 1 op de 3 kinderen treft op een andere wijze (tevens  1 op 4 meisjes, 1 op 6 jongens als het gaat om seksueel geweld en incest).*

Zelfs de VN Kinderrechten verdrag, waar Nederland ook betrokken en gesigneerd partij is van, geeft in Artikel 34 de bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik en exploitatie.

Wel is er veel onderzoek gedaan naar zaken uit het verleden, bijvoorbeeld de RKK, jeugdzorg/pleeggezin(nen), de NOC*NSF, en nu de koninklijke marechaussee wij steunen deze onderzoeken, maar nu is het ook tijd om te gaan voorkomen–en dat we niet over 30 jaar weer opnieuw dergelijke pijnlijke onderzoeken moeten doen.

De huidige middelen om kinderen te beschermen zijn onvoldoende. Zo werkt de VOG niet als garantie dat medewerkers waar dan ook werkelijk te vertrouwen zijn, want meer dan 95% van seksueel kindermisbruik wordt nooit vermeld.

Wat wij graag o.a. zouden zien, en dit dan gesteund door de overheid is, -Screening en referentiechecks door mensen die met kinderen werken,
-Meer kennis over seksueel misbruik bij een ieder die met of gaat met kinderen werken
-Voorlichting aan de kinderen zelf, want zij hebben zeker het recht om te weten wat seksueel misbruik is.

Wij willen dat het bij de overheid duidelijk gaat worden dat dit belangrijke thema op de agenda gaat komen. Voor ons staat net als voor jullie de gezondheid van “potentiële\” slachtoffers op één. Maar ook weten we allemaal dat preventie op langere termijn veel geld zal opleveren. Deze punten willen we dan ook duidelijk gaan maken bij onze overheid….


*National Raporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Tegen Kinderen (2014)